Skip links

EEN BOEK
UIT DE TOEKOMST

In het boek Dit was de plastictijd vertelt dr. Buis, een archeoloog uit 2132, kinderen uit zijn tijd over zijn specialiteit: de plastictijd. Hij vertelt hoe honderd jaar eerder plastic voor milieuproblemen zorgde. Maar ook welke jonge helden het plasticprobleem hebben aangepakt.

Reis mee naar de toekomst en zie hoe de mensen zich verbazen over de tijd waarin wij nu leven. Een tijdperk waarin mensen na een feestje hun bestek weggooiden, albatrossen door het plasticafval in de problemen kwamen en fabrikanten microplastics in tandpasta stopten.

IN GESPREK MET
DE SCHRIJVER

Voor deze website hebben we een tijdreis gemaakt naar 2132.
Voor een interview met dr. Peter V.C. Buis, de schrijver van het boek
Dit was de plastictijd.

Wanneer was de
plastictijd precies?

Ik hou meestal aan: van 1950 tot 2030. Eerder bestond plastic al wel maar werd het niet massaal gemaakt en nauwelijks weggegooid. Na de plastictijd werd het nog wel gemaakt, maar niet meer als wegwerp. Ik heb zelf een prachtige plastic kam: daar ben ik zuinig op!

Zou u zelf graag terug
naar de plastictijd
willen?

Niet om te blijven. Dat de wereld zo’n plastic soepzootje was lijkt me vreselijk om te zien. Maar ik zou er wel een paar weken willen zijn om mensen te vragen over wegwerpplastic. Dat ze dat verzonnen vind ik nog steeds onbegrijpelijk. En ik zou graag een paar van die jonge helden spreken. Om ze te bedanken voor hun goed werk.

Waarom heeft u het
boek geschreven?

Mijn buurjongen Bram en zijn klas- genoot Mirjam kwamen een keer bij een opgraving kijken. Ze hadden heel veel te vragen. Ik realiseerde me daardoor dat de kinderen van mijn tijd weinig over de plastictijd weten.

Wat vindt u zo
interessant aan de
plastictijd?

Het was een tijd waarin twee wereldproblemen ontstonden: het klimaatprobleem en het plastic- probleem. Die problemen waren door de mensen zelf veroorzaakt en dat had als voordeel dat de mensen ze ook zelf konden oplossen. Dat is uiteindelijk ook gelukt.